Problema

Am inceput sa scriu acest articol pentru ca 6 dintre imobilele achizitionate au fost luate la stadiu de proiect si am vazut avantajele. 

Investitorule, asta nu inseamna ca aceleasi lucruri trebuie sa se intample si in cazul tau. Eu doar imi expun constientizarile din cazul meu.

O sa merg pe caz concret si o sa iti spun ce mi s-a intamplat cu primul imobil.

La inceput am fost extrem ne nestiutor si nu a fost cineva care sa imi spuna cum sa fac sau macar ca trebuie sa urmez niste cursuri inainte sau sa invat anumite informatii, pur si simplu am dat singur cu capul. Durerea a fost de aproximativ 6000 euro. Dar nu imi pare rau pentru ca a fost conjunctura de asa natura incat tot raul a fost spre bine.

Primul imobil a fost cel de la Brasov, pe care il inchiriez in regim hotelier, o gasesti pe Booking.com ca The Artist’s Corner Brasov. Apropo, iti las link-ul AICI, in caz ca esti in cautare de o cazare interesanta si relaxanta la Brasov.

Blocul era aproape finalizat, mai trebuia doar racordat la utilitati, deci a trebuit sa mai astept doar 4 luni pana la predarea efectiva. Ma rog, asta conteaza mai putin. Ideea principala este ca imobilul a fost achizitionat la 48.000 euro, in conditiile in care la stadiul de proiect s-au vandut cu 42.000 euro. 

Prin urmare, gaura a fost de 6000 euro.

Nu ma vait pentru ca si-a scos deja acei bani, dar asta o sa vedem intr-un alt articol . Aici doar voiam sa evidentiez ca obtineam un pret mai bun daca il luam la stadiul de proiect.

Urmatorul imobil, printr-o conjunctura fericita am ajuns sa il achizitionez tot la pretul de proiect, desi blocul era aproape finalizat. Dupa ce s-au predat toate imobilele din blocurile nou construite am observat ca pretul acestora a crescut destul de mult. Imi place sa merg pe cifre exacte, asa ca iti voi spune si care erau sumele. Eu am achizitionat imobilul la 40.700 euro, iar dupa finalizare pretul i-a sarit la 47-48.000 euro. 

Atunci am realizat cat de mult este influentat pretul acolo unde cererea este mare, iar dezvoltatorul are un istoric pe piata imobiliara. Acela a fost momentul cand am simtit ca trebuie sa apas putin pedala de acceleratie si am rezervat 2 imobile.

Asta s-a intamplat acum aproximativ un an si 2 luni. Pretul la stadiul de proiect era de 45.000 euro si s-au dat ca painea calda, in mai putin de o saptamana. Iar acestea s-au vandut la finalizare cu 54-55.000 euro. Aproape 10.000 euro castig intr-un an si 2 luni. Investitorule, nu-i rau deloc. Sa nu-ti mai spun ca acum acel tip de imobil se vinde cu aproximativ 65.000 euro 🤑

 Solutia

Nu ma intelege gresit, nu se intampla asta mereu, cu orice imobil, in orice zona. Aici ramane sa iti pui in aplicare abilitatile si cunostintele tale. Doar iti spun ca poti sa iei in calcul si aceasta varianta.

Conditiile pentru imobilele aflate la stadiu de proiect nu sunt atat de drastice, dar repet, depinde de la caz la caz. Nu pot sa generalizez. 

In cazul meu, pana anul acesta, avansul a fost de 5% din suma imobilului, deci nu trebuia sa blochezi o suma mare de bani. Evident, daca tu voiai sa il achiti de la inceput atunci trebuia sa iei in calcul si suma pe care o blochezi, dar si perioada pentru care faci asta.

In faza urmatoare de constructie imobilele rezervate au fost cu un avans de 10%, dar cunosc si ansambluri care au ridicat avansul la 40%. Din aceasta cauza spun ca situatiile nu sunt similare peste tot.

Inainte sa inchei acest articol as vrea sa evidentiez atat aspectele placute, cat si cele neplacute.

Avantaje rezervare imobil la stadiul de proiect:

  • poti beneficia de un pret mai bun
  • poti alege tu finisajele interioare sau compartimentarea: poate vrei o priza suplimentara langa pat sau un perete de sticla sau sa-l faci open space
  • ai o gama variata si iti poti alege etajul, pozitionarea
  • poti beneficia de anumite bonusuri: reduceri initiale, pret preferential la locul de parcare, boxa
  • poti beneficia de o blocare a cursului valutar. In principiu euro are o tendinta ascendenta, iar asta inseamna practic alta reducere de care beneficiezi

Dezavantaje: 

  • constructorul poate da faliment
  • poate sa vina o criza imobiliara, iar piata sa scada foarte mult, dar tu ai semnat deja pretul de achizitie al imobilului, deci o sa dai mai multi bani decat valoreaza imobilul in acel moment.

Investitorule, vreau sa ma asigur ca ai inteles ca atat avantajele, cat si dezavantajele acestea nu o sa le gasesti in toate situatiile. Fiecare ansamblu residential este un caz aparte si are propriile strategii si situatii pe care poti sa le intalnesti.

In Lectia 7 a Masterclass-ului GRATUIT de Imobiliare o sa abordez mai in detaliu acest subiect, al imobilelor la stadiul de proiect, deci daca esti interesat te poti inscrie aici https://mihaidinica.ro/masterclass-imobiliare/  . In fiecare lectie o sa abordez teme diferite astfel incat sa obtii cat mai multe informatii si sa iti cresti randamentul urmatoarei tale investitii.

Legat de rezervarea unui imobil la stadiul de proiect, tu ce avantaje sau dezavantaje ai intalnit?