Problema

Zona este un lucru foarte important in momentul in care vrei sa cumperi un imobil, fie ca este pentru investitie sau uz personal.

Din punctul meu de vedere, inainte de a cauta zona, trebuie sa ne definim foarte clar strategia.

Investitorule, o sa iti dau un exemplu ca sa te lamuresc.

Daca strategia ta este sa inchiriezi unui student, atunci clar trebuie sa alegi un imobil care este intr-o zona aproape de o facultate sau accesibila ei. Daca vrei sa inchiriezi unui cuplu tanar de corporatisti, atunci clar o sa alegi un imobil situat intr-o zona aproape de un important centru de business, cu multe cladiri de birouri.

Deci am stabilit ca inainte de toate trebuie sa avem foarte bine delimitata strategia pe care vrem sa o implementam, cel putin in acest moment.

Investitorule, stiu, am exclus din aceste exemple pe cei care vor sa isi cumpere un imobil pentru uz personal. Nu a fost cu intentie, dar acelasi lucru este valabil si pentru aceasta categorie. Tot primul lucru pe care trebuie sa il faca este sa isi defineasca strategia.

 Solutia

Gata, ca sa nu mai intram in polemici de genul acesta, nu o sa mai neglijez pe nimeni si voi trata lucrurile separat.

Cazul achizitiei pentru uz personal:

O sa iti las aici mai multe lucruri la care sa te gandesti.

In primul rand ar trebui sa te gandesti pentru cat timp vei sta in acea locuinta si care este strategia pe care o vei aplica dupa.

Spre exemplu, pot sa imi cumpar pentru inceput o garsoniera mai ieftina, aflata la periferie, pentru ca 80% lucrez de acasa. Planul meu este sa strang suficienti bani astfel incat in 5 ani sa ma mut cu familia intr-un apartament cu 2 camere, in Tineretului. Am mai stat cu chirie in zona aia si mi-a placut super mult. In acel moment garsoniera actuala o voi da in chirie.

Urmatorul pas este sa vezi daca intr-adevar zona care crezi tu ca iti place, iti si place cu adevarat si te regasesti acolo pe toata perioada mentionata la intrebarea anterioara. Pentru asta o varianta este sa pui pe foaie motivele pentru care iti place zona respectiva, iar apoi sa te asiguri ca sunt motivele tale, nu ale parintilor sau ale prietenilor. Si totodata iti recomand sa te muti cu chirie pentru o perioada in zona respectiva. In acest fel nu doar crezi ca iti place, ci o sa te asiguri de asta.

Este recomandat sa faci asta in special daca te muti intr-o zona in afara orasului sau intr-o zona aleasa pentru ca are un pret mai mic.

Investitorule, stiu ca o sa fie niste bani pe care tu consideri ca ii pierzi prin chiria respectiva, dar te ajuta pe tine sa vezi concret avantajele, dezavantajele si cat de mult iti place zona respectiva. Este posibil ca tu sa crezi ca nu te deranjeaza atat de mult sa stai in Voluntari, spre exemplu, si sa muncesti in Pipera, dar facand o luna de zile naveta o sa vezi ca traficul infernal iti scoate peri albi si in realitate parca nu-ti mai place atat de mult.

 

Ia in calcul timpul petrecut pana la job si asta trebuie sa o faca toate persoanele care o sa locuiasca cu tine

Ia in calcul timpul petrecut pana in punctele unde ai treaba in mod frecvent

Daca esti pe punctul sa iti intemeiezi o familie, vezi cat de aproape ai de tine o cresa, o gradinita, o scoala, un spital, un supermarket, un parc

Cerceteaza vecinii pe care o sa ii ai si asigura-te ca zona este una linistita si fara probleme

 

In cazul investitorilor lucrurile sunt mai simple:

Identifici strategia si profilul persoanei care va sta acolo

Faci calcule exacte si vezi ce randamente poti sa ai. In cazul in care randamentul nu este unul satisfacator atunci schimbam zona sau vedem cum putem sa imbunatatim aceste calcule.

Strategia si profilul chiriasului iti dau zona exacta pentru viitoarea achizitie. Nu trebuie sa iti placa tie. Foarte multa lume confunda dorintele personale cu dorintele clientilor carora se adreseaza. Nu platesti tu chiria, ci chiriasul.

 Concluzia

Si inainte de incheiere as vrea sa iti mai transmit un lucru, cu cat pretul imobilului este mai mare, cu atat ar trebui sa fie mai mult validate “credintele” tale legate de zona imobilului. Uita de zicala” Crede si nu cerceta”, in investitiile imobiliare este tocmai invers.